Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Maliny w słoiczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niezastąpiony składnik wszelakich deserów. Przygotowany zaledwie z dwóch składników, zamknięty w słoiczku kawałek lata.

Maliny w słoiczku

Składniki:

Maliny w słoiczku

 

  • 1,5 kg dojrzałych malin

 

  • 20 dag cukru

Sposób przygotowania:

Maliny w słoiczku
Maliny przebieramy, dokładnie płuczemy, odsączamy na durszlaku.Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie maliny mieszamy i zagotowujemy na niewielkim ogniu. Nie gotujemy ich, a tylko doprowadzamy do wrzenia i od razu ściągamy z ognia. Gorące maliny nakładamy do niewielkich wypasteryzowanych słoiczków. Pasteryzujemy przez 10 minut. Dokręcamy wieczka i odstawiamy do góry dnem. Zostawiamy w tej pozycji do wystudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Tagi:

owoce maliny