Sposób przygotowania:
Rwana wędzona golonka z sosem malinowym
Golonkę płuczemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą. Dodajemy do niej obraną i pokrojoną na pół marchewkę, pora, czosnek i przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe.
Golonkę zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 3 godzin, aż do momentu kiedy golonka zmięknie.
Pomidora kroimy w kostkę przekładamy do rondelka dodajemy maliny i dusimy na nie dużym ogniu około 15-20 minut.
Pomidora z malinami przecieramy przez sitko i ponownie przekładamy do rondelka. Dodajemy do sosu ocet balsamiczny i przyprawy do smaku. Dusimy na niewielkim ogniu 5 minut – dodajemy masło i doprawiamy sos raz jeszcze (jeśli jest taka potrzeba ).
Ugotowaną do miękkości golonkę wyjmujemy z garnka i za pomocą dwóch widelców rwiemy na włókna.
Golonkę podajemy z ulubioną kaszą ( u nas owsianą ) i sosem malinowym, smacznego ; )
Golonkę zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 3 godzin, aż do momentu kiedy golonka zmięknie.
Pomidora kroimy w kostkę przekładamy do rondelka dodajemy maliny i dusimy na nie dużym ogniu około 15-20 minut.
Pomidora z malinami przecieramy przez sitko i ponownie przekładamy do rondelka. Dodajemy do sosu ocet balsamiczny i przyprawy do smaku. Dusimy na niewielkim ogniu 5 minut – dodajemy masło i doprawiamy sos raz jeszcze (jeśli jest taka potrzeba ).
Ugotowaną do miękkości golonkę wyjmujemy z garnka i za pomocą dwóch widelców rwiemy na włókna.
Golonkę podajemy z ulubioną kaszą ( u nas owsianą ) i sosem malinowym, smacznego ; )
Magdalena88