Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1152]

Maliny w syropie na zimę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owoce lata smakują moim zdaniem bezkonkurencyjnie. Aby wracać do ich smaku także jesienią czy zimą, warto zamknąć je w słoikach w postaci przetworów. Maliny w syropie mogą posłużyć nam do ciast, deserów, do zimowej herbaty.

Maliny w syropie na zimę

Składniki:

Maliny w syropie na zimę

 

  • 2 kg malin
  • 2 l wody
  • 2 i 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Maliny w syropie na zimę
Maliny dokładnie przebieramy, sprawdzając, czy nie są spleśniałe ani robaczywe. Owoce delikatnie płuczemy i osuszamy.

Przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej cukier, mieszamy, aż cukier się dobrze rozpuści.

Maliny umieszczamy w wyparzonych słoiczkach, zalewamy gorącą zalewą, dokładnie zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy. Przechowujemy np. w piwnicy.