Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Konfitura z aronii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zrobiłam pyszną konfiturę z aronii z dodatkiem owoców cytrusowych oraz spirytusu. Konfitura idealna jako dodatek do ciast lub na zimowe wieczory do herbaty.

Konfitura z aronii

Składniki:

Konfitura z aronii

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z aronii

Przygotowanie owoców:

Konfitura z aronii
Owoce oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą

Owoce przebrać, oczyścić. Opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osączyć.
Wodę z cukrem zagotować w rondelku. Wsypać owoce aronii. Smażyć owoce mieszając ok. 1/2 godziny. Następnie przykrywamy i odstawiamy na noc.

Przygotowanie cytrusów:

Konfitura z aronii
Sparzoną cytrynę ocieramy na drobnej tarce

Cytrynę i pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem.
Skórkę z 1/2 cytryny ścieramy na drobnej tarce, a z pomarańczy wyciskamy 3 łyżki soku.

Etap końcowy:

Konfitura z aronii
Do smażonych aronii z cukrem dodajemy skórkę otartą z cytryny

Na drugi dzień aronie smażymy dalej na małym ogniu mieszając ok. 1 ,5 godz.
Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny. Smażymy mieszając ok. 20 min. Następnie dodajemy sok z pomarańczy i brendy. Gotujemy 5 min. Gorącą konfiturę przekładamy do 2 wyparzonych małych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.