Sposób przygotowania:
Konfitura z aroniiPrzygotowanie owoców:
Owoce przebrać, oczyścić. Opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osączyć.
Wodę z cukrem zagotować w rondelku. Wsypać owoce aronii. Smażyć owoce mieszając ok. 1/2 godziny. Następnie przykrywamy i odstawiamy na noc.
Przygotowanie cytrusów:
Cytrynę i pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem.
Skórkę z 1/2 cytryny ścieramy na drobnej tarce, a z pomarańczy wyciskamy 3 łyżki soku.
Etap końcowy:
Na drugi dzień aronie smażymy dalej na małym ogniu mieszając ok. 1 ,5 godz.
Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny. Smażymy mieszając ok. 20 min. Następnie dodajemy sok z pomarańczy i brendy. Gotujemy 5 min. Gorącą konfiturę przekładamy do 2 wyparzonych małych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.