aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Malutkie pulpeciki z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Malutkie, chrupiące pulpeciki o lekko słodkim smaku dzięki dodanej marchewce. Idealne dla najmłodszych.

Malutkie pulpeciki z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malutkie pulpeciki z marchewką

 

  • 300 g mięsa mielonego - wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 1 żółtko
  • 1 mała bułka
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Malutkie pulpeciki z marchewką
Marchewkę obieramy ze skórki i myjemy. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy na niego marchewkę, doprawiamy lekko pieprzem i dusimy chwilę, aby zmiękła. Co chwilę mieszamy, aby nie przypaliła się. Podduszoną marchewkę odstawiamy na bok aby ostygła.W międzyczasie bułkę namaczamy w mleku i czekamy aż zmięknie. Do miski wrzucamy mięso mielone, wbijamy do niego żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, oraz marchewkę. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką na gładką masę. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy malutkie pulpeciki i obtaczamy je w mące. W rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na niego pulpeciki. Smażymy z każdej strony do momentu, aż będą miały chrupiącą skórkę a jednocześnie będą miękkie i soczyste w środku. Podajemy jeszcze cieplutkie jako dodatek do drugiego dania.
Malutkie pulpeciki z marchewką
Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy sól i pieprz oraz żółtko
Malutkie pulpeciki z marchewką
Startą marchewkę podsmażamy aby zmiękła, następnie dodajemy ja do mięsa
Malutkie pulpeciki z marchewką
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę mięsną. Formujemy z niej pulpeciki
Malutkie pulpeciki z marchewką
Obtoczone w mące pulpeciki smażymy na gorącym oleju