little_black22

little_black22

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Pulpeciki z marchewką i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolorowe pulpeciki posmakują dla każdego:)

Pulpeciki z marchewką i groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki z marchewką i groszkiem

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • wegeta do smaku
  • 1 jajko
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • marchewka, groszek, kukurydza (ja kupuję to w słoiczku)
  • 2 łyżki koncentratu
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pęczek zieleninki z ogródka lub też mrożonej

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z marchewką i groszkiem
Mięsko mielone przyprawiamy wegetą, dodajemy jajko, rozgnieciony ząbek czosnku, drobno posiekaną cebulkę oraz tyle bułki tartej, aby można było bez problemu uformować małe kotleciki w kształcie kulek i aby się nam nie rozpadały. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kukurydzę, groszek i marchewkę. Dodajemy ziele angielskie ( 3 kulki) wraz z listkiem laurowym (3 listki). Gotujemy, następnie na wrzącą wodę wkładamy przygotowane kotleciki-mieszamy. Gotujemy około 30 minut i pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz papryką słodką i koncentratem. Przed podaniem wsypujemy zieleninkę:)
Pulpeciki z marchewką i groszkiem
W garnku przygotowujemy bulion, mięsko doprawiamy tak jak na kotlety mielone i formujemy kuleczki a warzywka mieszamy ze sobą.
Pulpeciki z marchewką i groszkiem
Do gotującego się bulionu wrzucamy marchewkę, groszek i kukurydzę oraz wcześniej przygotowane kotleciki.
Pulpeciki z marchewką i groszkiem
Danie przyprawiamy koncentratem oraz słodką, mieloną papryką.
Pulpeciki z marchewką i groszkiem
A dla zdrowotności dodamy pod koniec gotowania zieleninki prosto z własnego ogrodu ;-)lub mrożonej:)