Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Małże duszone

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dla milosnikow owoców morza :)

Małże duszone

Składniki:

Małże duszone

 

  • 250g mrożonych, wstepnie przegootowanych małży,
  • 1 duza cebula lub 2 male,
  • 1 czerowna cebula,
  • 1/3 kostki masla,
  • 2 zabki czosnku,
  • biale lub różowe wino, najlepiej wytrawne ( ok 300 ml),
  • sól i pieprz ziolowy do smaku.

Sposób przygotowania:

Małże duszone
Małże rozmrozić. Wrzucić do miski i zalać zimna woda, następnie odstawić na co najmniej 2 godziny aby posmak mułu złagodniał. Wylać wodę i ponownie zalać małże, lecz tym razem winem. Proponuje użyć wina wytrawnego, może być białe lub różowe, ja wybrałam moje ulubione – różowe z dzikiej róży. Małże zalane winem odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. W rondelku rozpuścić masło i poddusić cebulkę. Przyprawić solą i pieprzem (można dodać inne przyprawy, np. paprykę lub czosnek). Do lekko podduszonej cebuli wrzucamy odsączone małże. Ponownie doprawiamy. Po krótkim czasie posypujemy pokrojonym czosnkiem, mieszamy. Dusimy wszystko jeszcze z 10-15 minut. Można doprawić natká pietruszki. Ta potrawa znakomicie smakuje z frytkami z piekarnika!