Sposób przygotowania:
Małże duszone
Małże rozmrozić. Wrzucić do miski i zalać zimna woda, następnie odstawić na co najmniej 2 godziny aby posmak mułu złagodniał. Wylać wodę i ponownie zalać małże, lecz tym razem winem. Proponuje użyć wina wytrawnego, może być białe lub różowe, ja wybrałam moje ulubione – różowe z dzikiej róży. Małże zalane winem odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. W rondelku rozpuścić masło i poddusić cebulkę. Przyprawić solą i pieprzem (można dodać inne przyprawy, np. paprykę lub czosnek). Do lekko podduszonej cebuli wrzucamy odsączone małże. Ponownie doprawiamy. Po krótkim czasie posypujemy pokrojonym czosnkiem, mieszamy. Dusimy wszystko jeszcze z 10-15 minut. Można doprawić natká pietruszki. Ta potrawa znakomicie smakuje z frytkami z piekarnika!
Izabella
Sarenka
A poniewaz sama uwielbiam malze, zaczelam szukac przepisu jakby tu je samodzielnie przyrzadzac. I tak wymyslilam sobie powyzszy przepis. Przyznam, ze zawsze przeszkadzal mi posmak mulu, dlatego tez zaczelam je ,,kapac" w wodzie a potem winku, i to na prawde zadzialalo :). Malze przyrzadzone w taki sposob sa dobre zarowno na cieplo jak i na zimno. Dzisiaj (z wczoraj zostalo mi tylko na jedna kanapke :/) zjadlam je sobie z maselkiem i bialym pieczywem, pychaaaa! Co do smaku ... ogolnie delikatny smak maslanych, cebulkowych, pijanych malzy :) Mam nadzieje, ze skorzysta Pani z mojego przepisu i napisze swoje spostrzezenia. Pozdrawiam
Persik
msewka
juliet
iwi69
moli
smaczne , ja je gotuje w winie z duza iloscia warzyw i przypraw ,one sa prawie
duszone w tej parze ....Ja ich nie moge za czesto jesc ze wzgledu na
wysoki cholesterol ....5 -ka
justynak223