Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Marchew zapiekana z cebulą w sosie kmink

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Typowo holenerski dodatek do dania głównego

Marchew zapiekana z cebulą w sosie kmink Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchew zapiekana z cebulą w sosie kmink

 

  • 1 szt marchewii
  • 1/2 szt cebuli czerwona
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kmineku
  • pieprz
  • Sól
  • 1/2 łyżeczka czosneku granulowanego
  • 1/4 szt skórki z cytryny
  • 1/2 szt soku z cyrtyny

Sposób przygotowania:

Marchew zapiekana z cebulą w sosie kmink
Marchew kroimy w dość cienkie plastry i wykładamy nimi blachę. Cebulę kroimy w "kółeczka", następnie rozkładamy na pojedyncze pasma i układamy na marchwi. Sos: Mieszamy oliwę ze skórką z 1/4 cytryny pieprzem, kminkiem, solą, czosnkiem oraz sokiem z 1/2 cytryny. Zawartość tacki polewamy sosem, posypujemy kminkiem. Nastawiamy piekarnik na 180 st, pieczemy 15 minut.
Marchew zapiekana z cebulą w sosie kmink
Kroimy marchew w plastry i układamy na blaszce
Marchew zapiekana z cebulą w sosie kmink
Pokrywamy marchew pokrojoną czerwoną cebulą
Marchew zapiekana z cebulą w sosie kmink
Przygotowujemy sos z cytryny kminku soli i pieprzu
Marchew zapiekana z cebulą w sosie kmink
Polewamy sosem a następnie pieczemy 15 minut