Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Marcheweczki duszone z miodem i cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszna jarzynka jako dodatek do mięs

Marcheweczki duszone z miodem i cytryną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marcheweczki duszone z miodem i cytryną

 

  • 1/2 kg mini marchewek - mrożone albo świeże
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • do smaku: miód, sól
  • 1/3 łyżeczki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Marcheweczki duszone z miodem i cytryną
W rondlu albo na patelni rozpuścić masło - wrzucić marchewki - jeśli są mrożone to po prostu przesypać z torebki a świeże trzeba ew. oczyścić dokładnie chyba, że kupimy już oczyszczone. Mrożone obsmażamy mieszając aż się rozmrożą. W obu wersjach na początku smażenia dodajemy ok. 1 łyżeczki miodu i ok. 3 łyżek wody - dusimy aż marchewki zmiękną, ale mają pozostać jędrne co trwa zaledwie kilka minut bo są przecież malutkie. Gdy zmiękną dolewamy sok z cytryny zmieszany z mąką i mieszamy żeby nie zrobiły się grudki. Doprawiamy do smaku solą i ew. dodajmy miodu do smaku. Na koniec dosypujemy natkę, mieszamy i podajemy.
Marcheweczki duszone z miodem i cytryną
W rondlu albo na patelni rozpuścić masło - wrzucić marchewki - jeśli są mrożone to po prostu przesypać z torebki
Marcheweczki duszone z miodem i cytryną
Na koniec dosypujemy natkę, mieszamy i podajemy.

Tagi:

marchewka