caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Marchewka curry

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Marchewka do obiadu. Inna niż zwykle.

Marchewka curry

Składniki:

Marchewka curry

 

  • 3 duże marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżeczki curry
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ew. garść rodzynków (wcześniej namoczone)

Sposób przygotowania:

Marchewka curry
Marchewkę obrać, umyć i zetrzec na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Cebulę obrać i posiekać. Do rondla lub garnka wlać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać marchewkę i jeszcze chwilę smażyć. Jeśli chcemy to możemy dodać rodzynki. Wszystkie składniki zalać wodą (tak żeby je prawie przykryła), doprawić curry i gotować ok. 20 minut aż marchewka zmięknie. Z mąki i oleju zrobić białą zasmażkę i dodać do marchewki. Zagotować, przyprawic do smaku solą i pieprzem. Gdyby potrawa była zbyt gęsta dolać troszkę wody i zagotować.

Tagi:

marchewka