Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Marchewka do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowana marchewka stanowi pyszny dodatek do obiadu. U mnie znika bardzo szybko i zawsze przygotowuję jej dużo.

Marchewka do obiadu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marchewka do obiadu

 

Sposób przygotowania:

Marchewka do obiadu
Marchewki dokładnie myjemy, a następnie oczyszczamy. Ponownie myjemy i kroimy w kosteczkę. W garnku zagotowujemy około 300 ml wody wraz z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Do gotującej się wody dodajemy pokrojoną marchewkę. Gotujemy kilka minut i dodajemy masło. Gdy marchewka będzie miękka, wówczas mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy sos z gotowania marchewki, mieszamy i zawiesinę mąki dodajemy do marchewki. Robimy to, żeby sos był gęsty. Następnie doprawiamy marchewkę do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Podajemy na gorąco jako dodatek do obiadu.
Marchewka do obiadu
Pokrojoną marchewkę przekładamy do garnka i dusimy.
Marchewka do obiadu
Dodajemy masło, gdy marchewka będzie miękka.
Marchewka do obiadu
Na koniec sos zagęszczamy i doprawiamy do smaku.

Tagi:

marchewka