mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Marchewka duszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Doskonały dodatek do wielu dań obiadowych

Marchewka duszona

Składniki:

Marchewka duszona

 

  • 50 dag marchewki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany 30 %

 

Sposób przygotowania:

Marchewka duszona
Marchewkę myję, obieram i kroję w niewielką kostkę. Przekładam pokrojoną marchewkę do rondelka, podlewam połową szklanki wody. Dodaję cukier, masło i szczyptę soli. Gotuję pod przykryciem około 25 minut do miękkości marchewki. Co jakiś czas zaglądam do rondelka z marchewką i mieszam, aby zawartość nie przywarła do dna. Na koniec zabielam marchewkę śmietaną, doprowadzam do zagotowania. Podaję marchewkę jako dodatek do obiadu. Do marchewki można dodac drobno posiekaną natkę pietruszki.

Tagi:

marchewka