Sposób przygotowania:
Marchewka glazurowana z pomarańczami
Na patelni rozgrzej masło, wsyp pokruszone w moździerzu nasiona kolendry, starty świeży imbir i smaż mieszając przez 2 minuty. Włóż obrane i pokrojone marchewki i przesmaż je mieszając, aż całe będą pokryte masłem. Wlej gorącej wody, tylko tyle aby przykryła marchewki. Dodaj sól i świeżo mielony czarny pieprz. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Następnie odkryj i jeśli na dnie jest jeszcze płyn to zredukuj go zwiększając ogień. Jeśli zaś dno patelni jest suche, a marchewki jeszcze twarde, dolej trochę wody i gotuj, aż zmiękną. Miękkie marchewki posyp cukrem, ostrożnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę, aby pokryły się glazurą. Odstaw z ognia. Do lekko przestudzonej marchewki dodaj obraną, wyfiletowaną i pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypaną posiekanym szczypiorkiem.
k.tyczynski