Sposób przygotowania:
Marchewka obiadowa na słodko wg Beaty
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry (ok 0,5 cm). Zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Marchewkę wyciągamy na miseczkę, i nożem (w miseczce) siekamy marchewkę na kawałki (nóż trzymamy pionowo, kroimy marchew w różnych kierunkach, jest to szybsza wersja niż krojenie surowej marchewki w kostkę. Jedna uwaga, jeśli mamy plastikową miseczkę to nożem porobimy na niej rysy - ja mam już jedną miseczkę przeznaczoną do tego celu). Można też wyłożyć na deskę i posiekać. Odlewamy połowę wody z garnka (ma zostać ok 1 cm wody) i do pozostałej z powrotem wrzucamy marchew. Dodajemy masło i cukier, mieszamy i chwilę razem dusimy. Na koniec zasypujemy marchew mąką (ja posypuje partiami przez sitko i mieszam, wtedy nie robią się grudki z mąki). Dokładnie mieszamy. Jeszcze chwilkę dusimy i marchewka gotowa :) Podajemy na ciepło, smacznego :)