paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Marchewka obiadowa na słodko wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna słodziutka marchewka jest świetnym dodatkiem do drugiego dania

Marchewka obiadowa na słodko wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewka obiadowa na słodko wg Beaty

 

  • 1 kg marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Marchewka obiadowa na słodko wg Beaty
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry (ok 0,5 cm). Zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Marchewkę wyciągamy na miseczkę, i nożem (w miseczce) siekamy marchewkę na kawałki (nóż trzymamy pionowo, kroimy marchew w różnych kierunkach, jest to szybsza wersja niż krojenie surowej marchewki w kostkę. Jedna uwaga, jeśli mamy plastikową miseczkę to nożem porobimy na niej rysy - ja mam już jedną miseczkę przeznaczoną do tego celu). Można też wyłożyć na deskę i posiekać. Odlewamy połowę wody z garnka (ma zostać ok 1 cm wody) i do pozostałej z powrotem wrzucamy marchew. Dodajemy masło i cukier, mieszamy i chwilę razem dusimy. Na koniec zasypujemy marchew mąką (ja posypuje partiami przez sitko i mieszam, wtedy nie robią się grudki z mąki). Dokładnie mieszamy. Jeszcze chwilkę dusimy i marchewka gotowa :) Podajemy na ciepło, smacznego :)
Marchewka obiadowa na słodko wg Beaty
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry, gotujemy
Marchewka obiadowa na słodko wg Beaty
Ugotowaną marchewkę wyciągamy na miseczkę i siekamy nożem na mniejsze kawałki
Marchewka obiadowa na słodko wg Beaty
Marchew doprawiamy cukrem i dodajemy masło
Marchewka obiadowa na słodko wg Beaty
Na koniec posypujemy mąką przesianą przez sitko, mieszamy dokładnie

Tagi:

marchewka