Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Marchewka purpurowa duszona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

marchewka , która wygląda bardziej jak buraczki :). Danie wegańskie.

Marchewka purpurowa duszona Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marchewka purpurowa duszona

 

  • 2 duże marchewki purpurowe

 

  • 1 gruszka Konferencja

 

  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

 

  • 1 łyżeczka oleju roślinnego

 

 

 

 

  • do smaku: sól, chili w proszku

Sposób przygotowania:

Marchewka purpurowa duszona
Marchewkę obrałam, pokroiłam w kostkę, wrzuciłam do rondelka. Dodałam olej, troszkę soli, cukier i wlałam 3 łyżki wody - dusiłam aż marchewka zmiękła. Wtedy dodałam obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, sok z cytryny rozmieszany z mąką i 3 szczypty chili - dusiłam jeszcze chwilę aż gruszka straciła surowość, ale nie rozpadła się. Podałam jako jarzynkę obiadową - sama w sobie jest wegańska, ale chętnie zjedzą ją też mięsożercy.
Marchewka purpurowa duszona
purpurowa marchewka z wyglądu przypomina raczej długie buraczki
Marchewka purpurowa duszona
do jej obierania i krojenia radzę założyć rękawiczki foliowe albo gumowe bo bardzo barwi skórę

Tagi:

marchewka