aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Marchewka z groszkiem na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Marchewka z groszkiem jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania np. duszonego mięsa, można także wykorzystać ją jako potrawkę, dodają jedynie kawałki gotowanego mięsa (najlepiej kurczaka).

Marchewka z groszkiem na ciepło

Składniki:

Marchewka z groszkiem na ciepło

 

  • 2-3 marchewki
  • pół puszki zielonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok. 1/4-1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewka z groszkiem na ciepło

ETAP 1:

Marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Następnie przełóż do rondelka i zalej wodą, tak aby tylko przykryła marchewkę. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 min

ETAP 2:

W kubeczku najpierw dokładnie rozmieszaj masło z mąką (można użyć miksera), a następnie z mlekiem. Kiedy marchewka będzie już miękka, dodaj do niej odsączony z zalewy groszek i energicznie mieszając wlej wcześniej przygotowane mleko.

Całość jeszcze przez chwilę gotuj, aż sos zgęstnieje i zrobi się kremowy. Jeśli będzie zbyt gęsty można dolać mleka, jeśli za rzadki, trochę dłużej pogotować aż odparuje. Na koniec dopraw solą i pieprzem.