nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Marchewka z groszkiem na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Klasyczny, powszechnie znany i robiony dodatek do obiadu, porcja warzyw na ciepło, która jest znakomitym dodatkiem do dowolnego dania w chłodniejszym czasie.

Marchewka z groszkiem na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewka z groszkiem na ciepło

 

Sposób przygotowania:

Marchewka z groszkiem na ciepło
Marchewki opłukać, oskrobać i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Pokrojone marchewki przełożyć do garnka i zalać je zimną wodą - tak, by woda wystawała nieco ponad poziom marchewek. Nastawić marchewki zalane wodą na gotowanie i gotować je do miękkości. W razie potrzeby do gotującej się marchewki dolać wodę, jeśli zbyt dużo jej odparuje. Gdy marchewka będzie miękka, ugotowana dodać do niej odcedzony z zalewy groszek konserwowy, całość zamieszać i podgrzewać dalej razem na małym ogniu, a w międzyczasie na patelni rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła dosypać mąkę i całość wymieszać, by powstała zasmażka. Dodać zasmażkę, czyli połączone z mąką masło do gotującej się z groszkiem marchewki i zamieszać zawartość garnka. Całość oprószyć szczyptą pieprzu oraz doprawić solą i cukrem do smaku, a następnie zamieszać i zdjąć z ognia. 
Marchewka z groszkiem na ciepło
Umyte,oskrobane i pokrojone w niezbyt dużą kostkę marchewki.
Marchewka z groszkiem na ciepło
Odcedzony z zalewy groszek konserwowy dodany do ugotowanej marchewki.
Marchewka z groszkiem na ciepło
Podgrzane,rozpuszczone masło wymieszane z mąką czyli zasmażka.
Marchewka z groszkiem na ciepło
Przygotowana zasmażka dodana do marchewki z groszkiem.za