edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Marchewkowe ciasto Irenki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wielokrotnie wypróbowany przepis na pyszne marchewkowe ciasto z orzechami i cynamonem. Nazywam go "marchewkowym keksikiem" :)

Marchewkowe ciasto Irenki

Składniki:

Marchewkowe ciasto Irenki

 

  • Składniki na dwie keksówki:
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru (można dać troszkę mniej, bo jest dość słodkie)
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 szklanki startej na drobne wiórki marchewki
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Marchewkowe ciasto Irenki
Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce na drobne wiórki. Orzechy dość grubo posiekać. Jaja utrzeć z cukrem na pulchną masę białą masę , dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia , cynamon i sól - zmiksować. Następnie dodać olej i również zmiksować. Na koniec wsypać posiekane orzechy i utartą marchewkę – wymieszać dokładnie łyżką. Masą napełnić dwie keksówki wyłożone papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 – 50 minut.

Tagi:

marchewka