Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Marchewkowe placuszki ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki marchewkowe na drożdżach z dodatkiem śliwek i skórki pomarańczowej to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację.

Marchewkowe placuszki ze śliwkami

Składniki:

Marchewkowe placuszki ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe placuszki ze śliwkami

ETAP 1:

Marchewkowe placuszki ze śliwkami
Drożdze rozpuścić w ciepłym mleku i cukrze.

Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka, przykryć i odłożyć na 5-10 minut.

ETAP 2:

Marchewkowe placuszki ze śliwkami
Do jajek dodać pozostały cukier i ziarenka wanilii.

Jajka z pozostałym cukrem i wydrążonymi z laski wanilii ziarenkami zmiksować.

ETAP 3:

Marchewkowe placuszki ze śliwkami
Mąkę przesiać do masy jajecznej, dodać pozostałe składniki.

Następnie do masy jajecznej dodać mąkę, sól, pure z marchewki, kefir, rozczyn drożdżowy i otartą skórkę z pomarańczy.

ETAP 4:

Marchewkowe placuszki ze śliwkami
Przygotowane składniki wymieszać za pomocą łyżki.

Wszystkie składniki razem delikatnie wymieszać, przykryć i pozostawić na 10 minut.

ETAP 5:

Marchewkowe placuszki ze śliwkami
Obtoczone ciastem śliwki wyjmować widelcem.

W przygotowanym cieście zanurzać połówki śliwek i wyjmować za pomocą widelca.

ETAP 6:

Marchewkowe placuszki ze śliwkami

Wkładać na patelnię z rozgrzanym olejem i rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.