Sposób przygotowania:
Marchewkowe placuszki ze śliwkamiETAP 1:
Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka, przykryć i odłożyć na 5-10 minut.
ETAP 2:
Jajka z pozostałym cukrem i wydrążonymi z laski wanilii ziarenkami zmiksować.
ETAP 3:
Następnie do masy jajecznej dodać mąkę, sól, pure z marchewki, kefir, rozczyn drożdżowy i otartą skórkę z pomarańczy.
ETAP 4:
Wszystkie składniki razem delikatnie wymieszać, przykryć i pozostawić na 10 minut.
ETAP 5:
W przygotowanym cieście zanurzać połówki śliwek i wyjmować za pomocą widelca.
ETAP 6:
Wkładać na patelnię z rozgrzanym olejem i rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.