Sposób przygotowania:
Marchewkowe placuszki ze śliwkamiETAP 1:

Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka, przykryć i odłożyć na 5-10 minut.
ETAP 2:

Jajka z pozostałym cukrem i wydrążonymi z laski wanilii ziarenkami zmiksować.
ETAP 3:

Następnie do masy jajecznej dodać mąkę, sól, pure z marchewki, kefir, rozczyn drożdżowy i otartą skórkę z pomarańczy.
ETAP 4:

Wszystkie składniki razem delikatnie wymieszać, przykryć i pozostawić na 10 minut.
ETAP 5:

W przygotowanym cieście zanurzać połówki śliwek i wyjmować za pomocą widelca.
ETAP 6:

Wkładać na patelnię z rozgrzanym olejem i rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.