Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marchwianka z mięsnymi kuleczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa z marchewki z dodatkiem kuleczek z mięsa mielonego.

Marchwianka z mięsnymi kuleczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchwianka z mięsnymi kuleczkami

 

  • 4 średnie marchewki
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Marchwianka z mięsnymi kuleczkami
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub za pomocą blendera. Starte marchewki przełożyć do garnka, zalać bulionem i zagotować. Do zmielonej szynki dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i przyprawę w płynie, dobrze wymieszać. Z mięsnej masy formować niezbyt duże kuleczki (im mniejsze, tym lepiej) i wrzucać je do gotującej się zupy. Gotować razem przez 10-15 minut. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną i pieprzem. Można ją dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.
Marchwianka z mięsnymi kuleczkami
Obrana i starta na tarce o dużych oczkach marchewka.
Marchwianka z mięsnymi kuleczkami
Zmielona szynka wymieszana z czosnkiem pieprzem i przyprawą w płynie.
Marchwianka z mięsnymi kuleczkami
Mięsne kuleczki wrzucone do gotującej się zupy.
Marchwianka z mięsnymi kuleczkami
Gotująca się zupa z marchewką i mięsnymi kuleczkami.