Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zupa z kurczakiem i zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takiej zupki jeszcze nie jedłeś/aś, jak raz posmakujesz, będziesz prosił o dokładkę. Zupa przygotowana na bazie warzyw z dodatkiem mięsa z kurczaka. Zupa taka może stanowić danie jednogarnkowe, które zastąpi nam również drugie danie.

Zupa z kurczakiem i zacierkami

Składniki:

Zupa z kurczakiem i zacierkami

 

  • 4 gałązki pietruszki same liście
  • 4 gałązki koperku same liście
  • 230 g marchewki
  • 230 g selera korzeń
  • 80 g cebuli
  • 30 g masła
  • 1100 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 110 g zacierek
  • 400 g fileta kurczaka

Sposób przygotowania:

Zupa z kurczakiem i zacierkami

I

1. Marchew, selera obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieram drobno kroję.
2. Cebulę w garnku smażę na rozgrzanym maśle, dodaję marchew oraz selera. Smażę 10 minut i podlewam wodą, wsypuję sól, pieprz, zacierki, wrzucam kostkę warzywną.
3. Mięso kroję w kostkę, przekładam do zupy, gotuję około 30 minut. Natkę pietruszki oraz koperku drobno siekam, dodaję na koniec gotowania.
4. Zupa gotowa.
5. Smacznego