PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Marmolada pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczna marmolada pomarańczowa.

Marmolada pomarańczowa

Składniki:

Marmolada pomarańczowa

 

  • 6-7 pomarańczy
  • 200 ml soku pomarańczowego (z kartonu)
  • 1 Żelfix 2:1 Dr. Oetkera
  • 500 g cukru

Sposób przygotowania:

Marmolada pomarańczowa
Sposób przygotowania: Pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ostrym nożem cząstki, tak aby nie było białych błonek, odważyć 500 g. Owoce i sok pomarańczowy przełożyć do garnka, dodać Żelfix, zagotować. Wsypać cukier zagotować ponownie i gotować jeszcze 1-2 minuty. Gorącą marmoladę nakładać do wyparzonych słoików do pełna. Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.