Sposób przygotowania:
Marmolada z dzikiej róży
Owoce róży oczyścić ,przekroić i usunąć pestki.Umyć i zalać wodą . Laskę wanilii rozkroić i wyskrobać miąższ.
Wanilię dodać do owoców róży i gotować 25 minut.Usunąć wanilię. Owoce zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko.
Dodać połowę cukru żelującego i znowu gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Brzoskwinie obrać,wyjąć pestki i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z resztą cukru i sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut.Przelożyć do garnka i powoli gotować aż owoce się rozgotują . Obie marmolady połączyć i gotować razem 5 minut cały czas mieszając. Marmoladę przełożyć do słoikow i dobrze zamknąć.
Wanilię dodać do owoców róży i gotować 25 minut.Usunąć wanilię. Owoce zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko.
Dodać połowę cukru żelującego i znowu gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Brzoskwinie obrać,wyjąć pestki i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z resztą cukru i sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut.Przelożyć do garnka i powoli gotować aż owoce się rozgotują . Obie marmolady połączyć i gotować razem 5 minut cały czas mieszając. Marmoladę przełożyć do słoikow i dobrze zamknąć.