SUPERPRZEPIS

Marynowana papryka

  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Marynowana papryka Więcej zdjęć (5)

Pyszna, a do tego bardzo chrupiąca papryka prosto ze słoika. Doskonała jako dodatek np. do sałatek, czy też koreczków.

Składniki:

Marynowana papryka

 

 

  • Zalewa:

 

 

Sposób przygotowania:

Marynowana papryka
Paprykę dokładnie myjemy, wykrawamy z niej gniazda nasienne oraz wszystkie białe błonki. Następnie kroimy ją na ósemki i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Po zagotowaniu się wody obgotowujemy paprykę przez 3 minuty. Po tym czasie odlewamy wodę i gorące papryki przekładamy do słoików, do których wrzucamy po kilka ziarenek pieprzu i angielskiego ziela. Następnie całość zalewamy gorącą zalewą i od razu zakręcamy słoiki. Odwracamy je do góry dnem i szczelnie przykrywamy kocem. Słoiki mają tak stać, aż całkowicie ostygną.



W czasie gdy papryki będą się gotowały przygotowujemy zalewę.



Wszystkie składniki zalewy wlewamy do garnka i zagotowujemy.




Marynowana papryka
Papryki dokładnie myjemy a następnie wykrawamy z nich gniazda nasienne
Marynowana papryka
Umyte i oczyszczone papryki kroimy w ósemki
Marynowana papryka
Gorące obgotowane papryki przekładamy do słoików
Marynowana papryka
Gorącą zalewą zalewamy nałożoną do słoików paprykę

Tagi:

papryka