Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Marynowane papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sklepowe półki uginają się pod konserwowymi warzywami, ale kupić dobrą marynowaną paprykę w przystępnej cenie, wcale nie jest tak łatwo. Stąd też pomysł a żeby samemu ją zrobić i cieszyć się jej domowym smakiem.

Marynowane papryki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowane papryki

 

  • ok. 22 średnich papryk
  • ok. 230 ml oliwy z oliwek
  • 4 małe cebule
  • 450 ml octu 10 %
  • 220 gr. cukru
  • 70 gr. soli
  • 30 ziarenek ziela ang.
  • 30 ziarenek pieprzu
  • 30 listków laurowych
  • 6 łyżeczek białej gorczycy
  • 3 l wody

Sposób przygotowania:

Marynowane papryki
Z podanych proporcji otrzymasz 15 słoiczków o pojemności 0,3 litra. Przepis : Każdą z papryk pokrój na 8 cząstek. Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj sól, cukier i przyprawy.Wymieszaj. Następnie pokrój w piórka cebulę i dodaj ją kiedy wywar zacznie wrzeć. Gotuj przez parę minut i ściągnij z ognia. Wyłów za pomocą cedzaka przyprawy i cebulę (bez gorczycy). Do wyparzonych słoiczków wkładaj po małej łyżeczce cebuli, po dwa ziela ang.,2 ziarenka pieprzu i liście laurowe a na końcu kawałki papryk. Przelej do słoików przestudzoną marynatę - zostaw z 3 cm wolnego miejsca. Na samym dnie garnka została gorczyca - dodaj ją do słoików, do każdego po małej, niepełnej łyżeczce a następnie wlej po łyżce oliwy. Zakręć dokładnie i pasteryzuj w garze z wrzącą wodą przez 10 min. Następnie wyciągnij słoiki, postaw do góry dnem i pozostaw w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj w zaciemnionym miejscu.
Marynowane papryki
Wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól i przyprawy. Zagotuj.
Marynowane papryki
Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, gotuj przez parę min i ściągnij z gazu
Marynowane papryki
do wyparzonych słoików włóż przeprawy i kawałki papryk
Marynowane papryki
Zalej marynatą, dodaj po łyżeczce marynaty, zakręć i pasteryzuj

Tagi:

papryka