Sposób przygotowania:
Marynowane papryki
Z podanych proporcji otrzymasz 15 słoiczków o pojemności 0,3 litra. Przepis : Każdą z papryk pokrój na 8 cząstek. Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj sól, cukier i przyprawy.Wymieszaj. Następnie pokrój w piórka cebulę i dodaj ją kiedy wywar zacznie wrzeć. Gotuj przez parę minut i ściągnij z ognia. Wyłów za pomocą cedzaka przyprawy i cebulę (bez gorczycy). Do wyparzonych słoiczków wkładaj po małej łyżeczce cebuli, po dwa ziela ang.,2 ziarenka pieprzu i liście laurowe a na końcu kawałki papryk. Przelej do słoików przestudzoną marynatę - zostaw z 3 cm wolnego miejsca. Na samym dnie garnka została gorczyca - dodaj ją do słoików, do każdego po małej, niepełnej łyżeczce a następnie wlej po łyżce oliwy. Zakręć dokładnie i pasteryzuj w garze z wrzącą wodą przez 10 min. Następnie wyciągnij słoiki, postaw do góry dnem i pozostaw w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj w zaciemnionym miejscu.