kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Marynowana papryka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna papryka którą można zjeść na kanapkę lub wykorzystać do sałatki jarzynowej lub do przygotowywania sosu warzywnego.

Marynowana papryka

Składniki:

Marynowana papryka

 

  • 2 kg papryki może być kolorowa
  • 1 litr wody
  • 1 szkl octu
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 1/4 szkl oleju
  • ziele angielski,liść laurowy, gorczyca.

Sposób przygotowania:

Marynowana papryka

ETAP 1:

Marynowana papryka
Paprykę czyścimy i kroimy na kawałki dowolne

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki o dowolnej wielkości lecz wszystkie powinny być mniej więcej takie same by papryka równo przeszła zalewą.

ETAP 2:

Marynowana papryka
Paprykę luźno układamy w słoikach zostawiając miejsce na wierzchu

Pokrojoną paprykę wkładamy do czystych słoików ale nie upychamy jej, zostawiając miejsce na wierzchu by można wlać potem olej.

ETAP 3:

Marynowana papryka
Wszystkie składniki zalewy oprócz oleju gotujemy

Składniki zalewy gotujemy

ETAP 4:

Marynowana papryka
Zalewamy paprykę i dodajemy po łyżce oleju

Gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach i do każdego słoika wlewamy 1-2 łyżki oleju. Zakręcamy i wekujemy ok 15 min.