Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Marynowana rzodkiewka wg Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna rzodkiewka idealna na imprezy jako zagryzka :)

Marynowana rzodkiewka wg Elfi

Składniki:

Marynowana rzodkiewka wg Elfi

 

  • 3 pęczki rzodkiewki
  • 2 szklanki octu
  • szklanka wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Marynowana rzodkiewka wg Elfi
Rzodkiewki dokładnie myję i usuwam ogonki. Kroję na połówki lub drobniejsze i upycham w słoiczku. W garku gotuję wodę z octem, cukrem, solą (można wrzucić gorczycy lub liść laurowy) Gotową zalewą napełniam słoiczki z rzodkiewką, zakręcam. Moim zdaniemtak zaprawione rzodkiewki można jeść najwcześniej po 3 tygodniach ale to już wg upodobań.