EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 266]

Ziołowy schab wieprzowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Schab w ziołach to świetne połączenie chudego, kruchego mięsa z niezwykle bogatą i aromatyczną mieszanką ziół. Bardzo ciekawe danie obiadowe.

Ziołowy schab wieprzowy

Składniki:

Ziołowy schab wieprzowy

 

  • 1,4kg schabu bez kości

 

 

  • Pesto
  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 2 pęczki natki z pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g orzeszków ziemnych
  • 20ml soku z limonki
  • 60ml oliwy extra virgin
  • 50g sera parmezan
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziołowy schab wieprzowy

ETAP 1:

Marynata Olej wymieszać z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Ziołowy schab wieprzowy
schab nacinamy tak aby potem nafaszerować

Umyty schab naciąć wzdłuż cztery razy i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą, odstawić na około 30minut.

ETAP 3:

Ziołowy schab wieprzowy
Pesto wszystko miksujemy blenderem do postaci pesto

Pesto Do malaksera wrzucić orzeszki, czosnek, liście bazylii, natkę z pietruszki, parmezan, dodać oliwę i sok z limonki. Zmiksować do postaci gęstego pesto. Doprawić solą i pieprzem.

ETAP 4:

Ziołowy schab wieprzowy
faszerujemy schab wcześniej przygotowanym pesto

Nacięcia schabu nafaszerować pesto. Całość owinąć folią aluminiową i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 60 minut.


Tagi:

schab mięso