Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ognisty dorsz gotowany na parze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ognisty, lekki, bardzo aromatyczny dorsz gotowany na parze w towarzystwie ryżu to idealna propozycja na zdrowy, rozgrzewający zimowy obiad :)

Ognisty dorsz gotowany na parze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ognisty dorsz gotowany na parze

 

  • 4 filety z dorsza bałtyckiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • Sok z ½ limonki
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200-300 gram ryżu
  • pergamin

Sposób przygotowania:

Ognisty dorsz gotowany na parze
Dorsza myjemy, osuszamy oprószamy solą i pieprzem. Cebulę siekamy w drobną kostkę – przekładamy do salaterki. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli, starty na tarce imbir i koncentrat pomidorowy, mieszamy.

Dodajemy sok z limonki, olej sezamowy i cukier i mieszamy wszystko na jednolitą pastę. Z pergaminu wycinamy 4 kwadraty, każdy lekko skrapiamy oliwą i na środku każdej układamy filet, na każdym filecie rozkładamy po 1 łyżeczce pasty, pergamin spinamy tak aby stworzył paczuszkę i tak przygotowane ryby układamy w naczyniu do gotowania na parze.

Ryby parujemy 15-20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem. Ugotowaną rybę przekładamy wraz z pergaminem na talerz i serwujemy razem z ryżem ze szczypiorkiem, smacznego ; )
Ognisty dorsz gotowany na parze
Umytego i osuszonego dorsza oprószamy solą i pieprzem
Ognisty dorsz gotowany na parze
Z reszty podanych składników przygotowujemy pastę
Ognisty dorsz gotowany na parze
Natartego pastą dorsza owijamy pergaminem i gotujemy na parze 15-20 minut

Tagi:

dorsz