Sposób przygotowania:
Ognisty dorsz gotowany na parze
Dorsza myjemy, osuszamy oprószamy solą i pieprzem. Cebulę siekamy w drobną kostkę – przekładamy do salaterki. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli, starty na tarce imbir i koncentrat pomidorowy, mieszamy.
Dodajemy sok z limonki, olej sezamowy i cukier i mieszamy wszystko na jednolitą pastę. Z pergaminu wycinamy 4 kwadraty, każdy lekko skrapiamy oliwą i na środku każdej układamy filet, na każdym filecie rozkładamy po 1 łyżeczce pasty, pergamin spinamy tak aby stworzył paczuszkę i tak przygotowane ryby układamy w naczyniu do gotowania na parze.
Ryby parujemy 15-20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem. Ugotowaną rybę przekładamy wraz z pergaminem na talerz i serwujemy razem z ryżem ze szczypiorkiem, smacznego ; )
Dodajemy sok z limonki, olej sezamowy i cukier i mieszamy wszystko na jednolitą pastę. Z pergaminu wycinamy 4 kwadraty, każdy lekko skrapiamy oliwą i na środku każdej układamy filet, na każdym filecie rozkładamy po 1 łyżeczce pasty, pergamin spinamy tak aby stworzył paczuszkę i tak przygotowane ryby układamy w naczyniu do gotowania na parze.
Ryby parujemy 15-20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem. Ugotowaną rybę przekładamy wraz z pergaminem na talerz i serwujemy razem z ryżem ze szczypiorkiem, smacznego ; )
smokii