Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Marynowane kapary

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Owoce nasturcji czyli tzw. kapary mogą być dodatkiem do sałatek jak i do obiadu.

Marynowane kapary

Składniki:

Marynowane kapary

 

  • 1 kg zielonych kaparów czyli owoców nasturcji,
  • 3/4 l wody
  • 1/2 szklanki octu 10%,
  • 25 dag cukru,
  • goździki, cynamon, sól

Sposób przygotowania:

Marynowane kapary
Kapary opłukać a następnie obgotować przez około 10 minut w osolonej wodzie. Wyjąć, osaczyć i włożyć do wyprażonych w piekarnku słoików. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier, kilka goździków i kawałek cynamonu lub trochę sproszkowanego. Zagotować i gorącym płynem zalać owoce nasturcji w słoikach, pozostawiając około 2 cm wolne. Pasteryzować przez około 30 - 40 minut od chwili zagotowania się wody.

Tagi:

kapary