WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Marynowany imbir

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marynowany imbir to nie tylko niezbędny dodatek do sushi, ale też ratunek w chorobach np. dróg oddechowych.

Marynowany imbir

Składniki:

Marynowany imbir

 

  • 200 g imbiru
  • 1 szklanka octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Marynowany imbir

Imbir

Marynowany imbir
Imbir kroimy w jak najcieńsze plasterki.

Świeży imbir obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego szatkownicy lub obieraczki do warzyw.

Gotowanie

Marynowany imbir
Imbir gotujemy tylko chwilę, aby zmiękł.

W garnku zagotowujemy ok 1 l wody i wrzucamy imbir. Gotujemy 1-2 minuty i odcedzamy na sitku.

Zalewa

Marynowany imbir
Do gotowania marynaty można też dodać buraka.

Z wody, octu ryżowego, soli i cukru gotujemy zalewę do imbiru. Można też dołożyć kawałek buraka, jeśli chcemy uzyskać różowy kolor imbiru.

Słoiki

Marynowany imbir
Imbir najlepiej jest marynować w małych słoiczkach.

Do małych, wyparzonych słoiczków przekładamy obgotowany imbir i zalewamy go gorącą zalewą. Zakręcamy i odstawiamy na kilka dni do przegryzienia. Przechowujemy w lodówce.