lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Ogórki meksykańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki meksykańskie to coś dla miłośników ostrych smaków. Świetnie nadają się na grilla, a także na zwyczajna imprezę w domu lub jako dodatek do obiadu.

Ogórki meksykańskie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórki meksykańskie

 

  • 2 kg średnich ogórków
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki chilli
  • 8 lyzek oleju
  • 3 łyżki soli
  • 2 główki czosnku

Sposób przygotowania:

Ogórki meksykańskie
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w słupki (nie obieramy). Następnie posolić i zostawić na 6 - 8 godzin.

Teraz odlać wodę, wcisnąć czosnek i wsypać chilli. Wszystko razem wymieszać. 
Następnie przygotowujemy zalewę. Gotujemy cukier z octem i olejem. Ogórki zalewamy gorąca zalewą. Mieszamy i wkładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania. 
Ogórki meksykańskie
Do ogórków dodajemy przeciśnięty czosnek i chili
Ogórki meksykańskie
Ogórki myjemy i kroimy w słupki oraz solimy