WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Papryka konserwowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja ulubiona marynowana papryka w zalewie octowej z miodem, czosnkiem i cebulą. Idealny dodatek do wędlin i sałatek.

Papryka konserwowa

Składniki:

Papryka konserwowa

 

Sposób przygotowania:

Papryka konserwowa

Papryka

Papryka konserwowa
Możemy użyć też różnych kolorów papryki.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienie i kroimy w paski.

Słoiki

Papryka konserwowa
Najlepiej, żeby wszystkie słoiki były tej samej wielkości.

Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy pokrojone papryki. Powinny być ułożone dość ciasno.

Dodatki

Papryka konserwowa

Do każdego słoika z papryką wkładamy dwa ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, pół łyżeczki gorczycy i plaster cebuli.

Zalewa

Papryka konserwowa
Miód dodajemy na końcu, by za długo go nie gotować.

Wodę zagotowujemy w garnku z octem, cukrem i solą. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Zalewamy paprykę w słoikach, do każdego wlewamy łyżkę oleju, zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut.