WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 736]

Ogórki kanapkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Konserwowe ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. Krojone w długie plastry, idealne na kanapki i jako przekąska.

Ogórki kanapkowe

Składniki:

Ogórki kanapkowe

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kanapkowe

Ogórki

Ogórki kanapkowe
Ogórki kroimy w dość cienkie, długie plastry.

Ogórki bardzo dokładnie myjemy i kroimy w podłużne plastry razem ze skórką. Dość ciasno układamy w słoikach.

Zalewa

Ogórki kanapkowe
Zalewa jest słodko-kwaśna i bardzo aromatyczna.

Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę. Dodajemy pokrojony czosnek, ziele angielskie, gorczycy, kurkumę i curry. Po zagotowaniu zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 minut, aż zmienią kolor.