Sposób przygotowania:
Buraczki w zalewie octowej
1. Składniki zalewy przekładamy do garnka. Zagotowujemy i studzimy.
2. Buraczki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane obieramy i wkładamy do słoików.
3. Następnie zalewamy je zimną zalewą i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut na małym ogniu od zagotowania. Słoiki studzimy i przenosimy do spiżarni.
Moje rady:
Słoiki i zakrętki powinny być dokładnie umyte, wyparzone i osuszone.
Po pasteryzacji można słoiki obrócić do góry dnem.
Z tej porcji wyszło mi 5 takich słoików jak na zdjęciu, pojemność około 400 ml.
2. Buraczki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane obieramy i wkładamy do słoików.
3. Następnie zalewamy je zimną zalewą i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut na małym ogniu od zagotowania. Słoiki studzimy i przenosimy do spiżarni.
Moje rady:
Słoiki i zakrętki powinny być dokładnie umyte, wyparzone i osuszone.
Po pasteryzacji można słoiki obrócić do góry dnem.
Z tej porcji wyszło mi 5 takich słoików jak na zdjęciu, pojemność około 400 ml.