Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1491]

Buraczki w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne małe buraczki z zalewie octowej. Można je podać w całości do obiadu lub pokroić do sałatek, można też je zetrzeć na tarce. Jak macie małe buraczki to polecam.

Buraczki w zalewie octowej

Składniki:

Buraczki w zalewie octowej

Zalewa:

Dodatkowo:

  • około 2 kg małych buraczków

Sposób przygotowania:

Buraczki w zalewie octowej
1. Składniki zalewy przekładamy do garnka. Zagotowujemy i studzimy.

2. Buraczki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane obieramy i wkładamy do słoików. 

3. Następnie zalewamy je zimną zalewą i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut na małym ogniu od zagotowania. Słoiki studzimy i przenosimy do spiżarni. 

Moje rady:

Słoiki i zakrętki powinny być dokładnie umyte, wyparzone i osuszone.

Po pasteryzacji można słoiki obrócić do góry dnem.

Z tej porcji wyszło mi 5 takich słoików jak na zdjęciu, pojemność około 400 ml.