Sposób przygotowania:
Marynowany ser feta od Natki
Ser feta kroimy w kostkę 1 cm. Papryczkę chili dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Do słoiczka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, wsypujemy około 1/5 łyżeczki każdej z przypraw: ziół prowansalskich, oregano oraz papryki słodkiej i ostrej. Następnie małą łyżeczką mieszamy oliwę z przyprawami. Do słoiczka wkładamy połowę sera feta i papryczki. Ponownie wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i układamy drugą porcję sera i papryki. Wierzch posypujemy jeszcze przyprawami i zalewamy oliwą do końca słoiczka. Ważne, żeby ser znajdował się cały w oliwie. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilka dni. Tak zamarynowany ser może nam posłużyć jako zwykła przekąska, możemy z powodzeniem dodać go do sałatki lub użyć do koreczków.
-Natka-