Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Marynowany ser feta od Natki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Natka zainspirowała mnie do przyrządzenia tej pysznej przekąski.

Marynowany ser feta od Natki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowany ser feta od Natki

 

Sposób przygotowania:

Marynowany ser feta od Natki
Ser feta kroimy w kostkę 1 cm. Papryczkę chili dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Do słoiczka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, wsypujemy około 1/5 łyżeczki każdej z przypraw: ziół prowansalskich, oregano oraz papryki słodkiej i ostrej. Następnie małą łyżeczką mieszamy oliwę z przyprawami. Do słoiczka wkładamy połowę sera feta i papryczki. Ponownie wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i układamy drugą porcję sera i papryki. Wierzch posypujemy jeszcze przyprawami i zalewamy oliwą do końca słoiczka. Ważne, żeby ser znajdował się cały w oliwie. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilka dni. Tak zamarynowany ser może nam posłużyć jako zwykła przekąska, możemy z powodzeniem dodać go do sałatki lub użyć do koreczków.
Marynowany ser feta od Natki
Ser feta kroimy w kostkę 1 cm lub większą kostkę - wedle uznania.
Marynowany ser feta od Natki
Do słoiczka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, wsypujemy około 1/5 łyżeczki każdej z przypraw.
Marynowany ser feta od Natki
Do słoiczka wkładamy połowę sera feta i papryczki.
Marynowany ser feta od Natki
Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilka dni.

Tagi:

sery zioła ser