kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Masa cukrowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z tej masy można formować ciekawe ozdoby na ciasta, desery itp.

Masa cukrowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masa cukrowa

 

  • 700-800g cukru pudru
  • 100g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70ml wody

 

Sposób przygotowania:

Masa cukrowa
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie do momentu napęcznienia. Dodajemy glukozę, mieszamy i podgrzewamy cały czas mieszając. Nie może się zagotować! Trzymamy na ogniu cały czas mieszając aż powstanie jednolita konsystencja. Gdy płyn przestygnie ( ale nie całkowicie) dodajemy porcjami cukier puder i cały czas energicznie mieszamy. Dodanie całego cukru może nie być konieczne, trzeba wyczuć moment kiedy masa będzie odpowiednia. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Wyrabiając ją możemy podsypywać cukrem pudrem. Dodajemy barwniki przeznaczone do żywności jeszcze raz wyrabiamy ewentualnie dosypując cukru. Rozwałkowujemy lub palcami formujemy dowolne motywy dekoracji. Masę należy zawinąć w torebkę foliową bo szybko obsycha i możemy mieć problem przy tworzeniu dekoracji.
Masa cukrowa
Podgrzewając żelatynę nie można dopuścić do jej zagotowania bo wtedy cała masa nam się nie uda.
Masa cukrowa
Przestudzoną żelatynę z glukozą dodajemy do cukru pudru i energicznie mieszamy.
Masa cukrowa
Przykładowe dekoracyjne kwiatki na tortach.
Masa cukrowa
Dekoracje z tej masy na torcie komunijnym.