mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Masa cukrowa do tortu

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Idealna do tortów, nadająca im niepowtarzalny efekt masa cukrowa, Którą można barwić, robić różne figurki, bądź wyłożyć nią wierzch biszkopty.

Masa cukrowa do tortu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masa cukrowa do tortu

 

  • Przepis posiadam od koleżanki, która robi torty na zamówienie, także masa jest super.

 

  • żelatyna-5 łyżeczek
  • cukier puder- 1 kg (minimum )
  • glukoza-10 dag
  • margaryna (najlepiej planta)-4 łyżeczki
  • woda-100 ml zimnej

 

Sposób przygotowania:

Masa cukrowa do tortu
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, po odstawieniu jej na okres około 5-10 minut (ja odstawiam zazwyczaj dla pewności na 10) ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą.Wtedy żelatynę rozpuszczamy ciągle mieszając łyżką. Po rozpuszczeniu dodajemy naszą glukozę. Po okresie 60 sekund ściągamy z ognia i zaczynamy dodawać po troszku ok 2 łyżek przesianego cukru pudru, osobiście polecam firmę KUPiec. Mieszamy, w momencie gdy już widać,że do masy łyżką nie dodamy więcej cukru pudru, przekładamy na stolnicę i dłońmi po trochu wgniatamy cukier. Masa będzie plastyczna i nie będzie się kleić do rąk-to oznaka ,że już jest gotowa i pozostaje tylko nasza inwencja twórcza. Ps. polecam masę cienko wałkować na tort, gdyż jest jak wiadomo bardzo słodka. Przy jej wałkowaniu podsypywać stolnicę cukrem pudrem.
Masa cukrowa do tortu
dawanie cukru pudru do garnka i wmieszywanie łyżką
Masa cukrowa do tortu
dodawanie cukru pudru do masy już na stolnicy
Masa cukrowa do tortu
gotowa masa cukrowa po wgnieceniu cukru pudru
Masa cukrowa do tortu
cienko rozwałkowana masa cukrowa przed wyłożeniem na biszkopt