Sposób przygotowania:
Masa cukrowa do zdobienia ciast
Wodę należy bardzo dokładnie odmierzyć.Zalewamy wodą żelatynę.Odstawiamy do napęcznienia na około 5min. Przesiewamy cukier puder. Napęczniałą żelatynę przekładamy do miski umieszczonej na garnku z gorącą wodą (jak przy roztapianiu czekolady w kąpieli wodnej). żelatynę w misce mieszamy aż się rozpuści ( nie może się zagotować) Następnie dodajemy glukozę,margarynę plantę,zdejmujemy miskę znad parymieszamy do czasu rozpuszczenia i dokładnego połączenia się.Dodajemy po droszkę cukru pudru i mieszamy za pomocą łyżki.Gdy masa jest już dość gęsta zarabiamy ją rękami cały czas dosypując po troszkę cukru pudru. Masa powinna być plastyczna,nie kleić się do rąk,gdy taka jest przestajemy dodawań cukier puder. W składnikach jest podane około 80 dkg cukru pudru ale to nie znaczy że cały użyjemy ponieważ masa może stać się zbyt sucha. Jeżeli chcemy uzyskać kolorową masę wystarczy dodać barwników spożywczych w danym kolorze (barwniki w pudrze rozrabiamy w odrobinie wody lub alkoholu) Gdy dodamy barwnik najprawdopodobniej będziemy musieli dodać troszkę cukru pudru.