pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Masa cukrowa do zdobienia ciast

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Masa cukrowa dzięki której możemy pięknie ozdobić torty,ciasta,mufinki czy ciasteczka.Dzięki niej nasze wypieki nabiorą elegancji i uroku.

Masa cukrowa do zdobienia ciast Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Masa cukrowa do zdobienia ciast

 

  • 5 dkg glukozy
  • 3 łyżeczki margaryny planty
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • około 80 dkg cukru pudru

Sposób przygotowania:

Masa cukrowa do zdobienia ciast
Wodę należy bardzo dokładnie odmierzyć.Zalewamy wodą żelatynę.Odstawiamy do napęcznienia na około 5min. Przesiewamy cukier puder. Napęczniałą żelatynę przekładamy do miski umieszczonej na garnku z gorącą wodą (jak przy roztapianiu czekolady w kąpieli wodnej). żelatynę w misce mieszamy aż się rozpuści ( nie może się zagotować) Następnie dodajemy glukozę,margarynę plantę,zdejmujemy miskę znad parymieszamy do czasu rozpuszczenia i dokładnego połączenia się.Dodajemy po droszkę cukru pudru i mieszamy za pomocą łyżki.Gdy masa jest już dość gęsta zarabiamy ją rękami cały czas dosypując po troszkę cukru pudru. Masa powinna być plastyczna,nie kleić się do rąk,gdy taka jest przestajemy dodawań cukier puder. W składnikach jest podane około 80 dkg cukru pudru ale to nie znaczy że cały użyjemy ponieważ masa może stać się zbyt sucha. Jeżeli chcemy uzyskać kolorową masę wystarczy dodać barwników spożywczych w danym kolorze (barwniki w pudrze rozrabiamy w odrobinie wody lub alkoholu) Gdy dodamy barwnik najprawdopodobniej będziemy musieli dodać troszkę cukru pudru.
Masa cukrowa do zdobienia ciast
Etap 2 Napęczniałą żelatynę przekładamy do miski ( nad parą wodną)mieszamy do czasu rozpuszczenia a następnie dodajemy plantę,glukozę,zdejmujemy znad pary i mieszamy do czasu rozpuszczenia
Masa cukrowa do zdobienia ciast
Etap 3 Do rozpuszczonej żelatyny z glukozą i plantą dodajemy po troszkę przesianego cukru pudru i mieszamy łyżką
Masa cukrowa do zdobienia ciast
Etap 4 Gdy masa jest już dość gęsta zarabiamy ją ręką cały czas dodając po troszkę cukru pudru do czasu uzyskania plastycznej i nie klejącej się do rąk masy.