Masa cukrowa z pianek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Masa cukrowa z pianek to sprawdzony przepis na masę cukrową do przykrycia i dekoracji wszelakich tortów.

Masa cukrowa z pianek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masa cukrowa z pianek

 

  • 300 g pianek (najlepiej białych)
  • 500 g cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • barwnik spożywczy (jak potrzebujemy inne kolory)

 

Sposób przygotowania:

Masa cukrowa z pianek
W garnku zagotowujemy wodę, wkładamy na nią metalowa miskę i wkładamy garść pianek dodając gorącą wodę. Całość roztapiamy dodając po kilka pianek. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy jeśli chcemy inny kolor i dokładnie mieszamy. Masę piankową ściągamy z kąpieli wodnej i dodajemy trochę cukru pudru, mieszamy. Można szybciej rozpuścić pianki w mikrofalówki (ja tak zrobiłam). Puder przesiać na blat lub stolnicę, rozpuszczone pianki przerzucić na cukier puder i zarabiać około 5 minut tak aby masa była elastyczna i uzyskała odpowiednią konsystencję (konsystencja ciasta pierogowego) tak by nie przyklejała się do rąk. Masę nakładamy na tort tuż po przygotowaniu (lub zawinąć w folię spożywczą gdy nie potrzebujemy jej od razu) wałkując podsypujemy mąką ziemniaczaną. Nakładamy masę na krem na bazie masła. Mi z podanych składników wyszło 680 g masy cukrowej.
Masa cukrowa z pianek
Etap 1
Masa cukrowa z pianek
Etap 2
Masa cukrowa z pianek
Etap 3
Masa cukrowa z pianek
Etap 4