Sposób przygotowania:
Masa cukrowa wg Mychy
Żelatynę wsypuję do szklanki i zalewam zimną wodą, odstawiam do napęcznienia na ok. 5 minut. Następnie podgrzewam napęczniałą żelatynę nad parą wodną (lub w mikrofalówce ok. 40 sekund) do rozpuszczenia, nie doprowadzam do zagotowania. Do rozpuszczonej, ciepłej żelatyny wsypuję glukozę, mieszam, ale już nie gotuję. Dodaję miękką margarynę Plantę (lub Palmę). Zdejmuję miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi. Wtedy dodaję olejek. Cukier puder dokładnie przesiewam przez drobne sitko. Otrzymaną papkę stopniowo łączę z przesianym cukrem pudrem, wyrabiam aż masa będzie plastyczna. Cukier puder dosypuję do mieszanki powoli, stopniowo, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaję więcej cukru, a jeśli jest zbyt sucha dodaję Plantę. Gotową masę cukrową wałkuję na blacie posypanym cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną. Blat i wałek można także posmarować oliwą, dzięki czemu ozdoby będą miały ładny, delikatny połysk. Rozwałkowaną masę przenoszę na tort i ozdabiam go. Niepotrzebne skrawki odcinam. Z resztek masy wykonuję mniejsze ozdoby. Ozdoby ładnie twardnieją.
myszka25
monikaT83
Elficzna