Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Masa cukrowa z pianek marshmallow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Masa cukrowa z pianek marshmallow to sprawdzona masa cukrowa do dekoracji wszelakich tortów. Polecam :)

Masa cukrowa z pianek marshmallow Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masa cukrowa z pianek marshmallow

 

  • 380 g białych pianek marshmallow
  • około 600-700 g cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Masa cukrowa z pianek marshmallow
W garnku zagotowujemy wodę, wkładamy na nią metalowa miskę i wkładamy około 100 g pianek dodając gorącą wodę, całość roztapiamy dodając po kilka pianek. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy. Masę piankową ściągamy z kąpieli wodnej i dodajemy cukier puder, porcjami stale mieszając. Kiedy masa nie będzie przyjmować już cukru pudru by dało się mieszać wyciągamy na blat lub stolnice i wyrabiamy dodając malutkimi partiami cukier – wyrabiamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy (konsystencja ciasta pierogowego). Masę nakładamy na tor tuz po przygotowaniu (włożyłam na 10 min do lodówki), wałkując podsypywałam mąką ziemniaczaną. Nakładamy masę na krem na bazie masła.
Masa cukrowa z pianek marshmallow
Etap 1 metalowa miskę umieszczamy na garnku z woda i wkładamy partię paienk
Masa cukrowa z pianek marshmallow
Etap 2 dodajemy wodę oraz partie kolejnych pianek i roztapiamy
Masa cukrowa z pianek marshmallow
Etap 3 do roztopionych pianek dodajemy barwnik spożywczy
Masa cukrowa z pianek marshmallow
Etap 4 do masy z pianek dodajemy partiami cukier puder