zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2415]

Moja masa cukrowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Postanowiłam w końcu zmierzyć się z masą cukrową. Wbrew pozorom nie jest to trudne ale w dekorowaniu masą jeszcze daleko do perfekcji. Przepis zaczerpnęłam z bloga " ABC Mojej kuchni "

Moja masa cukrowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja masa cukrowa

 

  • 350 g cukru pudru
  • 35 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g glukozy
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Moja masa cukrowa
Do metalowej miski należy wlać wodę i wsypać żelatynę. Gdy żelatyna napęcznieje postawić miskę z żelatyną na garnku z wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Dodać glukozę i mieszać aż masa zrobi się gładka, ale nie wolno zagotować. Potem zdjąć miskę z ognia i stopniowo wsypywać cukier puder i mieszać. Gdy zrobi się dość gęste wyłożyć masę na stolnicę lub blat i podsypując cukier wrabiać go do masy do momentu aż masa będzie plastyczna i nie będzie się lepiła do rąk. Masę można podzielić na części i dodając dowolne barwniki zabarwić ją a potem włożyć do woreczka i szczelnie zawinąć. Potem przystąpić do dekorowania naszego ciasta.
Moja masa cukrowa
Etap 1 W kapieli wodnej najpierw rozpuścić żelatynę a potem dodać glukozę
Moja masa cukrowa
Etap 2 Dodawać stopniowo cukier puder i mieszać
Moja masa cukrowa
Etap 3 Gdy masa jest gęsta wyjąć ją na blat i dalej wrabiać cukier
Moja masa cukrowa
Etap 4 Każdy zabrawiony kawałek masy szczelnie zawiąć w woreczek