SUPERPRZEPIS

Masa cukrowa - plastyczna

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Masa cukrowa - plastyczna Więcej zdjęć (5)

Plastyczna masa cukrowa do dekoracji ciast w stylu angielskim i do lepienia figurek.

Składniki:

Masa cukrowa - plastyczna

 

  • 75 g glukozy
  • 600-700 g cukru pudru, bardzo miałkiego
  • 40 ml wody ( odmierzam w dziecięcej butelce)
  • łyżeczki żelatyny ( nie więcej, bo nic nie wyjdzie,raz dalam 3 łyżki i była katastrofa)
  • olejek smakowy
  • barwniki spożywcze, albo sok z buraka

Sposób przygotowania:

Masa cukrowa - plastyczna
Przepisów jest wiele. Ja sprawdziłam kilka, jakie są w necie i wybrałam taki, co mi najlepiej wychodzi. Trochę go dopasowałam pod dostępność opakowań opakowań glukozy, jaką kupowałam w aptece, ale znalazłam potem w innych sklepach... i trzeba było znowu odmierzać i przeliczać na inne wielkości opakowania, albo jak ja, zachować miarkę w postaci opakowania po glukozie z apteki



Przepis NIE jest mój, ale że sporo się naczytałam i nie pamiętam, z jakiej strony go spisałam, przeto nie mam jak podać adresu , za co bardzo przepraszam. Za to zdjęcia jak najbardziej moje własne.



Woda + żelatyna + glukoza do garnka i na maluśkim ogniu podgrzewam, aż sie rozpuści. Jeszcze mi się nie zdarzyło zagotować, ale ponoć wtedy jest do wywalenia. Troche się pieni w trakcie podgrzewania, wiec spokojnie, cały czas mieszamy i jak tylko znikną grudki, od razu zdejmujemy z ognia.



Na stolnicy czy na blacie mam wysypany cukier, ale nigdy wszystko. Wlewam na środek glukozę z żelatyną i zagniatam nożem tak długo, ja się da, bo masa jest bardzo klejąca. Zanim włożę ręce, żeby dognieść masę do końca, smaruję je olejem. Podlewam olejem w miarę potrzeb. Dziele na części i dopiero wtedy do każdej części, na blat wylewam trochę olejku smakowego i barwnik i zagniatam każdy kolor osobno. Jak tylko mam zgrabną kulkę, to od razu do woreczka foliowego i szczelnie owinąć, żeby nie obsychała.



* Mroziłam, sprawdziłam, da się. Byle w woreczku foliowym.



* Odmrażałam w mikrofali. Jak mi się za bardzo rozgrzało, tododałam trochę cukru pudru i zagniotłam jeszcze raz.



* Wałek- przed wałkowaniem smaruję olejem.



* można wałkować między dwiema foliami spożywczymi, ale mi to nie bardzo wychodziło.



* jak za długo pracowałam z masą, to twardniała, pomagało rozgrzanie w mikrofali.



* do wycinania kształtów używałam foremek do ciastek- smarowałam je olejem, żeby się nie przylepiały Nie stosowałam podsypywania cukrem pudrem.



* Kolega stosuje i masa wychodzi matowa.



*Zagniatana na oleju wychodzi błyszcząca.



* polecam sok ze świeżego buraka czerwonego- pięknie barwi, nie nadaje smaku i jeszcze można nim malować, jak farbami na masie cukrowej.



* barwniki sypkie rozpuszczam w kropli wody- jak tego nie zrobiłam, tylko posypałam masę, to się nieładnie rozprowadziło i barwa była niejednolita. Dwa sposoby, dwa efekty. na szybko kolaż, nie zrobiłam fotek jak się w garnku grzeje, jakoś o tym nie pomyślałam Powodzenia
Masa cukrowa - plastyczna
zagniatanie na blacie nożem
Masa cukrowa - plastyczna
Biała masa
Masa cukrowa - plastyczna
barwienie
Masa cukrowa - plastyczna
Efekt końcowy

Tagi:

buraki