sylwiach

sylwiach

Szef Kuchni
[Przepisów: 79]

Masa do przełożenia wafli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna orzechowo -kakaowa masa do przełożenia wafli.Do masy z powodzeniem także można by dodać prażony ryż.

Masa do przełożenia wafli

Składniki:

Masa do przełożenia wafli

 

  • 4 kwadratowe wafle andruty
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka mielonych orzechów laskowych
  • czubata szklanka mleka w proszku
  • opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Masa do przełożenia wafli
Odkładamy dwa wafle a dwa następne kruszymy na kawałki. Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy. Wkładamy pokrojone w małe kawałki masło i wsypujemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i kakao. Zagotowujemy i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i wsypujemy orzechy. Mieszamy i dodajemy pokruszone wafle.Odczekujemy aż masa zgęstnieje i wykładamy ją na jeden wafel, wygładzamy aby równomiernie się rozłożyła. Przykrywamy drugim waflem i dociskamy, np. deską do krojenia.