mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Masa lukrowa z Marshmallow

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zainspirował mnie filmik i taki sposób przygotowania własnej masy lukrowej uważam za rewelacyjny pomysł. Wielki ukłon dla pomysłodawcy ;D

Masa lukrowa z Marshmallow Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masa lukrowa z Marshmallow

 

  • 1 opakowanie pianek np Marshmallow
  • 3-4 łyżki ciepłej wody
  • ok. 60 dag cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Masa lukrowa z Marshmallow
W kąpieli wodnej z dodatkiem wody roztapiamy pianki Marsmallow. Niezbędne jest ciągłe mieszanie, ponieważ przyspieszy ono topienie się pianek. Innym sposobem (znacznie szybszym) jest roztapianie bezpośrednio w garnuszku (warunkiem jednak jest podwójne dno i pilnowanie by pianki nie przypaliły się). Wówczas dodajemy nieco więcej wody i na najmniejszym ogniu nieustannie mieszamy do momentu roztopienia na jednolitą masę. Następnie wyjmujemy miseczkę z garnka z wodą bądź też garnuszek zdejmujemy z ognia i wciąż mieszając dodajemy stopniowo cukier puder. Gdy masa będzie coraz bardziej zbita i coraz większe trudności będzie sprawiało mieszanie, na posypany cukrem pudrem blat wyjmujemy masę i delikatnie ją wyrabiamy cały czas dodając cukier. Gdy masa przestanie lepić się do rąk i będzie miała gładką konsystencję, można dodawać do niej barwniki albo po prostu rozwałkować i wykrawać wzorki a resztę owinąć w folię spożywczą i zamrozić ;)
Masa lukrowa z Marshmallow
Rozpuszczamy pianki w kąpieli wodnej z dodatkiem ciepłej wody.
Masa lukrowa z Marshmallow
Roztopione pianki, do których można już dosypywać cukier puder:)
Masa lukrowa z Marshmallow
Wyrabiamy masę cały czas podsypując ją cukrem pudrem.
Masa lukrowa z Marshmallow
Z rozwałkowanej masy wycięłam serduszka :)