Sposób przygotowania:
Masa lukrowa z Marshmallow
W kąpieli wodnej z dodatkiem wody roztapiamy pianki Marsmallow. Niezbędne jest ciągłe mieszanie, ponieważ przyspieszy ono topienie się pianek. Innym sposobem (znacznie szybszym) jest roztapianie bezpośrednio w garnuszku (warunkiem jednak jest podwójne dno i pilnowanie by pianki nie przypaliły się). Wówczas dodajemy nieco więcej wody i na najmniejszym ogniu nieustannie mieszamy do momentu roztopienia na jednolitą masę. Następnie wyjmujemy miseczkę z garnka z wodą bądź też garnuszek zdejmujemy z ognia i wciąż mieszając dodajemy stopniowo cukier puder. Gdy masa będzie coraz bardziej zbita i coraz większe trudności będzie sprawiało mieszanie, na posypany cukrem pudrem blat wyjmujemy masę i delikatnie ją wyrabiamy cały czas dodając cukier. Gdy masa przestanie lepić się do rąk i będzie miała gładką konsystencję, można dodawać do niej barwniki albo po prostu rozwałkować i wykrawać wzorki a resztę owinąć w folię spożywczą i zamrozić ;)
marietta
sylwia17
mala-madzia