Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe z masą z kaszy mannyPrzygotowanie placków miodowych
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy przyprawę do piernika, masło, miód, cukier, żółtka, mleko. Miksujemy.
Ciasto dzielimy na 3 porcje. Każdą pieczemy oddzielnie w dużej prostokątnej formie, w 180 st. C, przez ok. 15 minut.
Przygotowanie masy
Mleko wlewamy do garnka, zagotowujemy. Dodajemy kaszę i cukier, gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając.
Ostudzoną kaszę miksujemy z miękkim masłem.
Przekładanie ciasta
Ostudzone placki przekładamy dżemem i masą.
Przygotowanie polewy
Czekoladę łamiemy na kostki.
Śmietankę podgrzewamy. Dodajemy cukier i czekoladę. Podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch ciasta.