Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ciasto miodowe z masą z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto złożone z placków miodowych, masy z kaszy manny oraz dżemu porzeczkowego, polane polewą czekoladową. Ciasto najlepiej smakuje po 3-4 dniach, kiedy to placki miodowe stają się miękkie.

Ciasto miodowe z masą z kaszy manny

Składniki:

Ciasto miodowe z masą z kaszy manny

Na placki miodowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 6 łyżek miodu płynnego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki mleka

Na masę:

 

Na polewę:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z masą z kaszy manny

Przygotowanie placków miodowych

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy przyprawę do piernika, masło, miód, cukier, żółtka, mleko. Miksujemy.

Ciasto dzielimy na 3 porcje. Każdą pieczemy oddzielnie w dużej prostokątnej formie, w 180 st. C, przez ok. 15 minut.

Przygotowanie masy

Mleko wlewamy do garnka, zagotowujemy. Dodajemy kaszę i cukier, gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając.

Ostudzoną kaszę miksujemy z miękkim masłem.

Przekładanie ciasta

Ostudzone placki przekładamy dżemem i masą.

Przygotowanie polewy

Czekoladę łamiemy na kostki.

Śmietankę podgrzewamy. Dodajemy cukier i czekoladę. Podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch ciasta.