SUPERPRZEPIS

Półfrancuskie rurki z bitą śmietaną

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Półfrancuskie rurki z bitą śmietaną

Pyszne i idealne rurki. Wypełnione lekkim jak chmurka kremem o smaku adwokata. Bardzo polecam na świąteczny stół. Będzie pysznie.

Składniki:

Półfrancuskie rurki z bitą śmietaną

Ciasto:

Krem śmietankowy:

  • 2 śmietany typu ,,Śnieżka``
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 zagęstniki śmietan-fix
  • 20 dag masy krówkowej o smaku advokata

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie rurki z bitą śmietaną

Wykonanie ciasta:

Półfrancuskie rurki z bitą śmietaną
Z podanych składników zagniatamy ciasto na rurki.

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Formowanie rurek:

Półfrancuskie rurki z bitą śmietaną
Następnie ciasto wałkujemy, kroimy i zawijamy na foremki.

Formowanie rurek: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wycinamy długie paski, o szerokości około 2 cm, nawijamy na metalowe foremki do pieczenia rurek.

Foremki można posmarować za pomocą pędzelka olejem, ja nie smarowałam, ciasteczka ładnie zdejmowały się z foremek. Następnie ciasto zawijamy na foremki.

Do pieczenia:

Półfrancuskie rurki z bitą śmietaną
Układamy je na suchych blaszkach i nie posmarowanych.

Do pieczenia: Tak wykonane rurki układamy na niczym nie wyłożonych blaszkach.

Pieczenie i studzenie:

Półfrancuskie rurki z bitą śmietaną
Upieczone rurki zdejmujemy z foremek i studzimy.

Pieczenie i studzenie: Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia się. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.

Wykonanie kremu:

Półfrancuskie rurki z bitą śmietaną
Z podanych składników wykonujemy krem śmietankowo krówkowy.

Krem: Do zimnego mleka wsypujemy ,,Śnieżki'' miksujemy, aż będą puszyste, wsypujemy zagęstniki, miksujemy, dodajemy masę krówkową i miksujemy.

Napełnianie rurek:

Półfrancuskie rurki z bitą śmietaną
Wystudzone rurki napełniamy puszystym kremem. Podajrmy. Smacznego.

Napełnianie rurek: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i napełniamy rurki.
Podanie: Podajemy, a ja smacznego życzę.

Moje rady:
Z przepisu wychodzi około 50 sztuk rurek.
Zamiast śmietany ,,Śnieżki'' można użyć kremówki 30 %.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszki niczym nie smarujemy, ani nie wykładamy.