Sposób przygotowania:
Półfrancuskie rurki z bitą śmietanąWykonanie ciasta:
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Formowanie rurek:
Formowanie rurek: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wycinamy długie paski, o szerokości około 2 cm, nawijamy na metalowe foremki do pieczenia rurek.
Foremki można posmarować za pomocą pędzelka olejem, ja nie smarowałam, ciasteczka ładnie zdejmowały się z foremek. Następnie ciasto zawijamy na foremki.
Do pieczenia:
Do pieczenia: Tak wykonane rurki układamy na niczym nie wyłożonych blaszkach.
Pieczenie i studzenie:
Pieczenie i studzenie: Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia się. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.
Wykonanie kremu:
Krem: Do zimnego mleka wsypujemy ,,Śnieżki'' miksujemy, aż będą puszyste, wsypujemy zagęstniki, miksujemy, dodajemy masę krówkową i miksujemy.
Napełnianie rurek:
Napełnianie rurek: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i napełniamy rurki.
Podanie: Podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wychodzi około 50 sztuk rurek.
Zamiast śmietany ,,Śnieżki'' można użyć kremówki 30 %.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszki niczym nie smarujemy, ani nie wykładamy.
biedroneczki
Babeczka35
Bardzo polecam :)