Sammyk

Sammyk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Masełko czosnkowe do mięs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Masełko czosnkowe, uwielbiane przez większość, idealne do mięs saute, grilowanych oraz grzanek (tych z grilla również)

Masełko czosnkowe do mięs

Składniki:

Masełko czosnkowe do mięs

 

  • 1 kostka masła
  • 3 ząbki (najlepiej polskiego) czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • pęk świeżej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Masełko czosnkowe do mięs
Masełko roztapiamy w garnku na bardzo małym ogniu (masła nie można zagotować!) czosnek siekamy drobniutko i ucieramy z solą. Natkę pietruszki powinniśmy posiekać możliwie drobniutko. Kiedy masło jest płynne łączymy je z solonym czosnkiem i mieszamy tak aby sól się równomiernie rozpuściła. Dorzucamy pietruszkę, mieszamy jeszcze chwilkę i przelewamy do maselniczki. Masło idealnie podkreśla smak mięs grillowanych lub smażonych saute. Położone na gorącym kawałku schabu, piersi kurczaka czy polędwiczki, pięknie wygląda, a rozpuszczając się nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Moi znajomi nie wyobrażają sobie grilla bez pieczonego chleba posmarowanego niecienko tym oto magicznym smakiem.Sssmacznego