marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Masełko czosnkowe na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kostkę masła wypakować i dać do garnka wraz z zmiażdżonymi ząbkami czosnku i przyprawami.Miksować 5 minut blenderem.Masełko schłodzić.

Masełko czosnkowe na ostro

Składniki:

Masełko czosnkowe na ostro

 

  • Kostka masła"Lurpak" lub "Osełkę góralską",
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • łyżka curry,
  • łyżeczka pieprzu kajeńskiego lub ostrej mielonej papryki,
  • sól morska.

Sposób przygotowania:

Masełko czosnkowe na ostro
Ząbki czosnku obrać i obciąć końce oraz przecisnąć przez praskę. Masło po wypakowaniu dać do miksera z turbo obrotami, dodać po łyżeczce soli, pieprzu kajeńskiego lub papryki mielonej ostrej. Za to curry dać całą łyżkę i zmiażdżony czosnek. Włączyć mikser na dwójkę i miksować z pięć minut. Po zmiksowaniu przełożyć masełko smakowe do mniejszej blaszanej lub szklanej miseczki i wstawić do lodówki z przykryciem. Podawać masełko do chleba lub bułek z ziarnami również własnej roboty.